ПРОМЯНА НА ИМЕТО 
ОТ ЕВРО-АФРИКАНСКА НА ИНТЕР-ЕВРОПЕЙСКА ДИВИЗИЯ

     По време на Годишното си заседание в Силвър Спринг, САЩ, Изпълнителният Комитет на Генералната Конференция на Църквата на адвентистите от седмия ден единодушно гласува новото име на бившия Евро-африкански регион. "Решението гласи: "Да се промени името на Евро-африканската дивизия на Интер-европейска дивизия," казва Бруно Верталие, председател на новата Интер-европейска дивизия, присъстващ на Годишното заседание заедно с още 350 членове от всички части на света.
     Името Евро-африканска дивизия бива възприето през 1972 г по принципа на солидарността, когато западните страни биват призовани да подкрепят и африканските държави Ангола, Мозамбик, Северо-африканските територии, както и Турция.
Когато през 2011 г Генералната Конференция основа нова територия в Близкия Изток, включваща страните, които досега бяха част от Евро-африканския регион, се наложи промяна на името.
Да се избере име с географски приложения не е толкова лесно - особено, когато трябва да представлява обширна територия. Запазването на "Европейска" е неизбежно, но без да се породи недоволството на другите два региона – Транс-европейския и Евро-азиатския, които включват страните на Северна Европа и Европейска Азия.
Предложението за новото име бива направено след внимателен анализ на другите варианти, които се опитаха да представят географското положение на страните в Европа – от изток до запад. Когато председателят Бруно Верталие предлага името "Интер-европейска дивизия," консенсусът на Комитета на ЕАД е единодушен и окончателното решение на Изпълнителния Комитет е само въпрос на време.
     От 17 октомври 2012 г – след 40 години – се отваря нова страница в историята на тази част на Европа, където все още има много предизвикателства и цели. "Не само името ще промени динамиката в нашите страни," казва Корадо Коци, ръководител на отдел "Комуникации" в този регион, "тази глътка свеж въздух е многообещаваща." "Бог да продължи да благославя този регион," изразява молитвата си Бруно Верталие, председател на новата Интеревропейска дивизия.
     Седалището на Интер-европейската дивизия е в Берн, Швейцария. Дивизията запазва абревиатурата си ЕУД (на английски – EUD). В нея членуват около 178 200 души, събиращи се в 2534 църкви и 587 групи в следните държави: Австрия, Белгия, България, Германия, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Франция, Чехия и Швейцария.28.07.10 11:16 , категория Световни новини59-та сесия на ГК на ЦАСД
От 23.06 до 3.07.2010 г. в Атланта, САЩ се проведе 59-та сесия на Генералната конференция на Църквата на адвентистите от седмия ден. 2 410 делегати представляваха световната църква и работиха върху поправки на църковния наръчник и избор на ново ръководство на църквата. За председател на Генералната конференция бе избран 60 годишния американец Тед Уилсън, който замени на този пост Ян Полсен. Пастор Уилсън е работил в Африка, бил е през 90-те години на 20 век председател на Евро-азиатската дивизия и ръководител на издателство „Ривю енд хералд”, а от 2000 г. досега заместник председател на Генералната конференция. За секретар бе избран сингапурецът Дж. Т. Нгъ, а като финансист бе преизбран Роберт Лемън.
По време на Сесията бе избрано и ръководство на Евфо-африканската дивизия, към която принадлежим и ние като Български съюз. За председател бе избран Бруно Верталие, за секретар Габриел Маурер, а за финансист Норберт Ценс.
Цялото мероприятие премина под мотото „Да разгласим Божията благодат”. Всички проповеди бях свързани с невероятната благодат, без която живота ни не би бил възможен. Последната събота, на 3 юли, на богослужение проведено в спортната зала на град Атланта, присъстваха около 70 000 души от цял свят, които въпреки външните си различия и културни особености хвалиха и се покланяха заедно на небесния Бог.
59-та Сесия на Генералната конференция завърши с молитва за скорошното завръщане на Исус Христос. Дано Бог да ни помогне и на нас като адвентисти в България да не изпускаме от поглед идващия Спасител и да работим с всички сили и дарби за изпълняване на възложената ни от Него мисия.
По-подробна информация за Сесията на Генералната конференция може да намерите в 7 брой на вестник "Християнска мисъл.
пастор Венцислав Панайотов
Председател на СЦАСД в България
RSS


ПОСЛЕДНИ НОВИНИТЪРСЕНЕ В НОВИНИАРХИВКАТЕГОРИИ~~