Архив по месеци: СЕПТЕМВРИ 2008 30.09.08 22:22 ; категория НовиниКогато пасторът спи, а старейшината е в отпуска!
„Когато пасторът спи, а старейшината е в отпуск, когато църковните членове са болни на легло, а вратите на входовете са заключени и колпортьорите нямат достъп до сградата, онова, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни седмично и не се спира пред заключени врати, е телевизията.” Това каза Джо Слоан, Главен продуцент на Hope Channel international. Той гостува в София от 25 до 30 септември 2008 г. като част от подготовката на нашия телевизионен екип за амбициозната програма, която сме си поставили.
Джо проследи ангажираността си с телевизионната дейност до своето лично обръщане. Като млад абсолвент, току-що завършил режисура, той бил „принуден” да изгледа християнска телевизионна програма в 3:00 ч. през нощта – програма, която той не харесвал и не искал да гледа. Тя се оказала част от цяла поредица и нощ след нощ той се събуждал – или по-точно „бил събуждан” – за да гледа предаванията. Това бил истински кошмар за него, който не искал да има нищо общо с религията, а още по-малко с християнството! Но въпреки всичко с намален почти до минимум звук, за да не разберат съседите му какво гледа, той проследил цялата поредица от предавания и в края предал сърцето си на Исус. Седемнадесет години ръководел новинарски екип в светски телевизии, надявайки се да повлияе за добро на своите колеги. Най-после напуснал – бил уволнен заради съботата. С лукаво пламъче в очите Джо обяснява, че заповедта му за уволнение била най-добрата препоръка за работа, която можел да представи на следващия си работодател. В Hope Channel работи от самото основаване на телевизията през 2003 г.
България е първата страна в Европа, в коятo Hope Channel International ще заснеме мащабен проект от над 100 предавания в рамките на един месец. През това време ще бъдат заснети няколко поредици от предавания:
1. Систематичен библейски курс с пастор Цанко Митев
2. Младежка поредица със Сияна Миланова
3. Здравна поредица с д-р Гергана Гешанова
4. Детска поредица с Искра Томанова
5. „Съдът постанови” – религиозните съдебни процеси на съда в Страсбург с Петя Накова
6. „Зрънца” – библейски миниатюри с Добромира Василева
7. „Сетих се!” – Библейска телевизионна игра с Любомир Василев
8. „Ама наистина ли?” – опровергаване на религиозни митове с Ивалина Илиева
Само за три обучителни дни Джо успя да се справи с почти непосилната задача да ни предаде основите на две висши образования – по режисура и по журналистика. Материалите, които бе подготвил, ни разкриха тънкостите на операторското, режисьорското и репортерското майсторство.
Джо Слоан бе подложен на кръстосан огън от въпроси през почивките и едва смогваше да „превключи” от операторска на режисьорска вълна. Иво Томанов едва успяваше да се вмести с въпроси за необходимата техника и настройването й от Искра Томанова и Варта Панайотова, които засипваха Джо с идеи и уточнения за декорацията на амвона. Изгледа цяло едно предаване на нашия екип и ни посочи и силните, и слабите ни страни – а какво по-полезно за една начинаеща телевизия! Даде ни и ценни съвети за оборудването, обзавеждането и боядисването на студиото и църквата, където се заснемат основните предавания.
Като част от обучението, той подготви видео-новина за проекта нa Hope Channel Bulgaria. С голям ентусиазъм младите ни оператори се суетяха, за да позиционират правилно прожекторите и камерата и да настроят звука за най-добър запис. През това време Джо стоеше безучастно, но накрая похвали членовете на екипа за старанието им.
Но това не беше единствения материал, който Джо Слоан отнесе от нашата страна. Той пожела да интервюира Димитър Киров, най-възрастния пастор в България. За него бе интересно да научи как се е развивало делото по време на комунистическия режим и какви са заветите, които старите пастори предават на младото поколение. Това е една от страниците на историята, представляваща интерес за адвентистите по целия свят.
Джо Слоан си тръгна от България, оставяйки ни да подготвим необходимите видео-материали за посещението на големия екип на телевизията. А какво разбрахме от обучението ще проличи от 9 ноември до 9 декември, когато в София ще се развихрят два екипа – нa Hope Channel Inernational и нa Hope Channel Bulgaria.
Ивалина Илиева
сценарист и водеш Hope Channel Bulgaria
 29.09.08 22:18 ; категория НовиниТържествено откриване на новата учебна година в Теологичен колеж „Стефан Константинов”
На 29 септември 2008 г. на тържествена церемония, в сградата на Теологичния колеж, бе открита академичната 2008/2009 година. След успешно издържани кандидатстудентски изпити, за редовно обучение по теология са записани единадесет нови студенти, шест момичета и пет момчета. През следващите три години те ще получат образование, даващо им в края диплома бакалавър по теология, степен призната от ААА (Адвентна акредитивна асоциация).
Председателят на Съюза на Църквата на адвентистите от седмия ден (СЦАСД) пастор Никола Левтеров отбеляза в своето слово необходимостта и важността от теологично образование в рамките на църквата. Той насърчи новите студенти да поемат по пътя на ученичеството и да допринесат с присъствието си в колежа за изграждане на църквата.
На церемонията присъстваха представители на администрацията на СЦАСД, пастори и миряни, както и преподаватели и студенти. Директорът на колежа пастор Венцислав Панайотов представи развитието на учебното заведение през последните години и постигнатия напредък в областта на признание на колежа в страната и в структурите на световната Адвентна църква. Отбелязано бе и за решението на Съюза на ЦАСД, с което пет от завършващите студенти ще бъдат назначени като стажанти в различни църкви.
След като новите студенти бяха поздравени от Красимир Герасимов, студент от предишния випуск, в специална молитва в края пастор Агоп Тахмисян измоли Божиите благословения за новите студенти и им пожела успех по пътя на академичното им развитие.
пастор Венцислав Панайотов
Директор на Теологичния колеж
 08.09.08 22:16 ; категория НовиниПо покана на Община Кнежа във връзка с празника на града беше проведено Здравно изложение. Това мероприятие е резултат на колаборацията на Здравния отдел на Адвентната църква в гр. Плевен и БЧК в лицето на Таня Йорданова. Тя се оказа източник на информация за Бисерка Бурдиняшка от Община Кнежа. Ежедневна реклама по радиовъзела с подробна информация за предстоящото мероприятие, за специалностите на лекарите, участващи в изложението, предшестваше събитието. Бяхме любезно посрещнати от организаторите и ни беше предоставена разкошна зала и автомати за вода. Активно се включиха и няколко човека, пристигнали с д-р Тошев. Въпреки "конкуренцията” на едновременно провеждащият се панаир, по стъпките на изложението преминаха 55 човека. Накрая д-р Тошев изнесе и здравна беседа. Всички останаха доволни и дори питаха кога отново ще ги уважим с подобно посещение. Може би това е едно добро начало за запознаване жителите на този град със здравната реформа.
д-р Желязко Михайлов~~