Архив по месеци: ЮНИ 2009 24.06.09 21:49 ; категория НовиниНа 20 юни от 19 часа в залата на Национален Политехнически музей се проведе концерт на Мари Лайич от Виена.
Певицата е израснала в Австрия и от малка се занимава с музика. През последните години провежда концерти в Австрия, Англия, Франция, Сърбия, Германия. Ръководи група „Вестител”, която се събира два пъти в месеца в Сърбия за репетиции и подготовка на евангелизационни концерти.
Мари Лайич за първи път гостува в България. Тя беше придружена от пианистката Кристина Ковач, която завършва магистратура по музика във Виена.
Още в четвъртък, веднага след пристигането им започна предвкусването на концерта. По време на първата репетиция, озвучители, певци, бенд и екип на Hope Channel Bulgaria бяха много здраво вдъхновени за предстоящото събитие от гласа и присъствието на Мари.
В събота следобед времето за подготовка беше както винаги недостатъчно, но певци, музиканти, техници и екипът на Hope Channel Bulgaria направиха невъзможното, за да се случи едно вълнуващо събитие.Концертът включваше изпълнения на авторски песни на Мари Лайич, както и на известни християнски песни. Залата беше претъпкана с гости, някои от които за първи път присъстваха на християнски концерт.
Освен че се насладихме на красивия глас на Мари, всички бяхме докоснати и от вестта на песните и на нейното лично свидетелство.В края на никой не му се тръгваше, а и не беше необходимо, защото домакините от църква „Благодат” бяха приготвили добра почерпка за гостите във фоайето.
Уместно е да се спомене, че работата по подготовката и осъществяването на концерта беше изцяло доброволна както от страна на изпълнителката и певците и музикантите, така и от страна на техници и оператори.
Едно от вълнуващите неща беше, че концертът беше излъчван директно он-лайн по интернет, благодарение на усилията на екипа на Hope Channel Bulgaria.
Гледаме в бъдещето за следващи съвместни проекти с Мари.
Гледайте запис на концерта на адрес:
www.sdabg.tv
Посетете личния сайт на Мари Лайич:
пастор Иван Мирчев
 24.06.09 21:46 ; категория НовиниДушата пее
Плакат пред сградата на всяка софийска църква призоваваше, че на 20 юни в църква „Благодат” ще има концерт симпатичната жена, гледаща от портрета, с особеното име Мари Лайич. Какъв по-добър завършек на съботния ден от музикален концерт? Неизвестно име, но християнската песен призова всички – млади и не толкова млади, сърца в определия час.
Салонът беше пълен, а разположените камери на Hope Channel Bulgaria напомниха, че концертът ще бъде записан. О, не! Не записан, а предаван на живо, за да може всички, които са на сайта в този момент да станат съпричастни на това събитие. Още повече, че Hope Channel Bulgaria за пръв път правеше предаване на живо, извън църква „Екзарх Йосиф”.
Чудесно, казахме си ние и зачакахме началото.
И дойде изненадата – семпла млада жена запя. А гласът й завладя за миг сърцата. Залата се превърна в храм, а песента – в най-прочувствената молитва към Бога.
Близо час и половина, никой не усети привечерния задух, защото духът ни пееше заедно с Мари.
Не може да не се отбележи, че избрани момичета и момчета от всички софийски църкви бяха разработили няколко песни, които изпяха с Мари. Това беше истинска хармония и дори забравихме, че те просто са нашите братя и сестри.
Непосредственият превод на пастор Иван Мирчев създаде непринуденост в общуването, а специално подготвения коктейл, ни обгърна в задушевен разговор и приятелска атмосфера.
Беше един прекрасен съботен ден, завършил по един необичаен начин. Празник! Истински празник!
Но, мили приятели, всъщност, ние бяхме заедно през цялото време чрез живата камера на Hope Channel Bulgaria.
Миньон Колчева
сценарист и водещ Hope Channel Bulgaria
 18.06.09 21:44 ; категория Новини"Божа дарба” – тези думи спонтанно възникнаха в съзнанието ни докато слушахме чудесното изпълнение на пианистката Рая Костова и цигуларя Руслан Апостолов. Точно както го е казал поетът Пенчо Славейков: "Що е Божа дарба – то за свят е чудо!”
Концертът се състоя на 14 юни 2009 година в салона на ЦАСД "Екзарх Йосиф” София.
Майсторското и вдъхновено изпълнение на творби от Бах, Моцарт, Бетовен и Шопен ни пренесоха неусетно в една друга атмосфера – в света на големите музиканти. Това бе истинско и завладяващо изкуство, което "раздвижва душата”. Двамата млади изпълнители, с явно подчертани духовни интереси са студенти в Музикалната академия, а следващата учебна година Рая заминава за Лондон, където е приета в Кралската консерватория. Това бе и прощалният концерт на Рая за църквата, на която съвсем наскоро стана член и която ще продължи да я обича и подкрепя в нейното призвание.
пастор Апостол Стойков~~