Архив по месеци: МАРТ 2009 03.03.09 15:17 ; категория НовиниЕдин въпрос си завахме, докато пътувахме към гр. Хаджидимово, общ. Гоце Делчев за организиране на здравно изложение в местния Клуб на пенсионера. И това бе дали ще успеем да бъдем качествена конкуренция на една православна и една католическа традиция – Трифон Зарезан и Деня на влюбените. Защото изложението в гр. Хаджидимово се проведе на 14.02.2009 г. следобед.
Тръгнахме една голяма група от Благоевград и Гоце Делчев с молитва и вярата, че Бог има грижата за отварянета на сърцата на хаджидимовци, независимо от празници и традиции.
Града бе тих и пуст. Времето бе с нас, топло и приятно.
Подредихме постовете и зачакахме.
Плахо и несигурно влязоха първите посетители. Още от вратата започнаха да задават своите въпроси, да си казват болките, които ги мъчат. На регистрацията още се проведоха дълги разговори, започващи от въпроси свързани със самото изложение и свършващи с размисли за икономическата, политическата и духовната ситуация в България.
За наша радост имаше и млади, и стари посетители. Имаше и такива, които бяха много скептично настроени към изложението,казваха, че ще чуят познати неща, че такива неща не са за тях, че са обикновени хора, че не са облечени подходящо.Но, усетили духа и атмосферата на изложението, след това те няколко пъти се връщаха за да зададат своите въпроси и да научат нови неща от хората, които отговаряха за различните постове. Скоро от уста на уста се разнесе мълвата,че в Клуба се прави нещо ново и най-важното – без пари. Започнаха да идват все повече хора. Всеки разпространяваше това, което е преживял. Всеки се връщаше с приятел, съсед, роднина. Малкото площадче около Клуба се радвижи. Хората, дошли на пазар до близкия магазин, минаваха без да са го предвидили, през изложението. Много въпроси, много обяснения и много отговори имаше в този ден. Хората, когато разбираха,че д-р Димитър Божиков дава здравни съвети, влизаха без да се чудят. Изложението бе до 17ч. обявено , но дълго след този час д-р Божиков продължаваше да дава консултации.
Само един щрих ще добавя за да стане ясно колко много спечелихме сърцата на хаджидимовци. В двора на Клуба имаше една чешмичка, която не работеше. Но....след 2 часа едни мъже започнаха да поправят нещо, да ремонтират, да влизат в шахти..На учудените въпроси какво правят от минаващите хора, те отговаряха – Как какво? Хората вътре ни помагат, научават ни на хубави неща, дошли са от далеко на крака при нас. Ами ако ожаднеят? Поне вода да им осигурим! По средата на изложението – вода вече имаше в тази пресъхнала от доста време чешмичка.
Изпрати ни едно живо и шумно Хаджидимово. Вече във него имаше още един празник – празника – Здравно изложение. И с една молба се разделихме. Другият път да се направи същото изложение, само че в другият Клуб на пенсионера, в другия краен квартал. За Църква Гоце Делчев това ще е удоволствие, разбира се. А в най-близките дни изложение да очаква и гр. Добринище.
Благодарим на Бог за здравната вест, която имаме и за това,че чрез нея ние можем да стигнем не само до физическото, но и до духовното здраве на хората, които са около нас.
Диана Гошева~~