Архив по месеци: НОЕМВРИ 2008 21.11.08 15:02 ; категория НовиниОсем стъпки по алеята на здравето
„Профилактиката – по добра от лечението” бе мотото на здравното изложение, организирано от Фондация „Грижа за здравето” и Сдружение за профилактика и рехабилитация на социално значими заболявания.
Миналия уикенд вратите на Младежкия дом в Горна Оряховица бяха отворени за всички, които искаха да узнаят повече за здравословния начин на живот. Само през първия ден на изложението 70 души се възползваха от безплатните консултации на специалистите, които сме поканили, каза за „Устрем” Елена Табакова от сдружението.
Осем „спирки” имаше здравната пътечка, която всеки посетител изминаваше. С полезни знания за храненето, двигателната активност, съня и почивката, слънчевата светлина и водата се „зареждаха” гостите на изложението.
Как да се справим със зависимостите и колко е важно да се гледа позитивно на света, информираха два специализирани щанда. За да узнае човек биологичната си възраст пък, организаторите му издаваха своеобразен „паспорт”, в който се вписваха параметри като кръвно налягане, обем на белите дробове, пулс, кръвна захар, тегло и ръст, измерени на място от медицинските сестри и лаборантите, поканени да дават консултации. Тези данни се обработвах от компютърна програма, която изчислява на колко години сме всъщност – а това често не зависи от ЕГН-то, а от начина ни на живот.
Две лекции в рамките на изложението изнесе д-р Веска Войчева – „Осем стъпки към здравето” и „Съвети за храненето”, след лекциите присъстващите имаха много въпроси, на които д-р Войчева отговори.
Според нея нерационалното хранене и стресът ни вредят най-много. Да ядат повече пресни, неконсервирани плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, мюсли, съветва тя всички, които искат да са здрави. Стресът – спътник на динамичния ни живот, по-лесно се преодолява, ако се храним правилно, убедена е д-р Войчева.
в. "Устрем", бр. 42
21-27 ноември 2008
P.S. Отзиви от посетителите:
Благодаря за внимателното и многостранно професионално обслужване. С пожелание за нови срещи!
Веска Георгиева

Благодаря ви, мили хора, за това здравно изложение, което сте организирали. Нека за напред да има все повече такива мероприятия. Бъдете благословени във всяко начинание, свързано със здравето на хората.
Петрунка Петрова

Със задоволство слушах увлекателната лекция на д-р Войчева. Благодарим на фондацията, която е помислила и за Горна Оряховица.
Г-жа Янкова

Чудесно начинание!
Добра организация. Професионално изпълнено обслужване на всички желаещи – а те не са малко. Аз лично научих доста неща за своето здраве; за спазване на здравословен начин на живот; необходимото и полезното.
Специални благодарности на масажиста Деян Димитров и на всички от екипа. Нашият град има нужда от такива начинания и то много по-често – поне 1-2 пъти месечно и при подобри условия – специални кабинети (ако е възможно). Но и за това – сърдечни благодарности! Това е то – грижа за човека в действие! На добър час! Благодарности! И до нови по-чести срещи!
Валентина Бузова
 19.11.08 14:06 ; категория НовиниПърви инициативи в Петрич
Проекти на фондация "Грижа за здравето" и "ЗОВ БГ" мобилизираха вярващите от Благоевградска област за осъществяването на редица инициативи в град Петрич. В Петрич няма адвентна църква, а членовете ни са само четирима, но с ентусиазъм за четиридесетима. На 16 ноември бе проведено здравно експо съвместно с месния червен кръст и читалището. Въпреки студеното време посетителите бяха около 40 човека. А веднага след това от 17 до 19 ноември пастор Пламен Василев изнесе семинар на тема „Съветите на Библията и Качествения семеен живот”, на който бяха разглеждани християнските семейни ценности. Породеният интерес предизвика стартирането на курс за изучаване на Библията, който започва още от другата седмица. Вярваме, че това е едно добро начало за бялото петно Петрич.
пастор Пламен Петров
 18.11.08 23:30 ; категория НовиниДипломиране на първи випуск в Теологичен колеж „Стефан Константинов”
На 17 ноември 2008 г., по случай завършване на първия випуск, в сградата на Теологичен колеж, бе проведено тържеството, на което бяха връчени дипломите на завършилите три годишния курс на обучение студенти. На тържеството присъстваха гости от цялата страна, пастори, преподаватели, както и представители на администрацията на Съюза на църквите на адвентистите от Седмия ден (СЦАСД) в България.
Секретарят на СЦАСД, пастор Цанко Митев, говори в своето слово за нуждата от теологично образование и необходимостта от постоянно развитие пред всяка една личност. Той насърчи дипломиращите се да не прекъсват този процес. В две последователни участия пасторите Агоп Тахмисян и Михаил Йоргов разказаха за историята на пасторското и теологично образование в рамките на българската адвентна църква. Още в зората на адвентизма по нашите земи църквата е инвестирала в подготовка на кадри, изпращайки млади момчета да учат в адвентни училища в Европа. В по-късен етап училището в Своге е допринесло за обучението на голяма част от проповедниците, изнесли тежестта на делото през годините на тоталитарната власт.
От името на студентите, Петър Христов благодари на преподавателите и администрацията на колежа за положените усилия и за създадения добър климат в учебното заведение.
Пет от всичките единадесет студенти завършиха успешно на този етап своето образование и се дипломираха със специалност бакалавър по теология (призната от Adventist Accrediting Association). Дипломите бяха връчени от Председателя на Управителния съвет, пастор Никола Левтеров и от ректора на колежа, пастор Венцислав Панайотов.
В края пастор Атанас Гроздев, един от ветераните на делото в България, изрече молитва на благословения за дипломантите.
Церемонията приключи с празничен коктейл, много усмивки и весело настроение.
пастор Венцислав Панайотов
Директор на Теологичния колеж~~