Архив по месеци: ОКТОМВРИ 2008 24.10.08 22:41 ; категория Новини"Първият построен нов молитвен дом в Благоевградска област, първият адвентен молитвен дом в пиринска Македония” – това бяха възторжените думи, с които започна историята за построяването на новата църква на адвентистите от седмия ден в гр. Гоце Делчев старейшината на църквата Иван Вълков.
На 18.10.2008 г. към новия молитвен дом на ул. "Охрид” 21 се стичаше много народ от града, от Благоевград, Сандански, София, Русе и Разлог. Всички бързаха да присъстват на тържествената служба за освещението на новата църква. Особена чест бе за вярващите адвентисти присъствието на г-н Владимир Москов – кмет на града. Хорът на ЦАСД София-Солунска А също бе тук, за да участва в това свято тържество.
Първата искра на вярата донася в града сестра Елена Божикова. Като студентка в медицинския институт в Сливен през 1970 г. тя за първи път присъства на богослужение в Адвентната църква. Първата й среща с хористите от Ямбол и духовната програма събуждат в нея искрата на вярата. Когато се връща в родния си град и споделя вярата си, в началото не е разбрана. Как може да не работиш в събота, когато целият свят почива в неделя? Един лекар се впечатлява от нейния живот и й предлага брак. Проявява голяма толерантност, приема я такава, каквато е и я подкрепя при придържането към верските й задължения.
Нейният дом става място, в което се събират нейните роднини, приятели и всички, които жадуват за водата на живота. До 1990 г. в гр. Гоце Делчев има 5 кръстени адвентисти от седмия ден.
Настъпва новото време – свободата на религията и вероизповеданията. В Благоевград е изпратен млад проповедник – Цанко Митев. Млад, умен, пълен с енергия, не жали сили и посещава редовно този град.
Първо изнася беседи в Народното читалище. Събират се много хора и църквата за кратно време увеличава членството си. След него тук работят Ивайло Томанов, Митко Димитров, Веселин Антонов, Стоимен Сираков и сега Сашо Кацаров. Петнадесет години новоорганизираната църква няма собствено помещение за провеждане на богослуженията. Принудени са да се местят от място на място. Докато по времето на пастор Веселин Антонов се намира петно за строеж на ул. "Охрид” 21 и църквата решава сама със собствени средства и помощи от наши братя от чужбина да издигне молитвен дом. За довършването на строежа и превеждането му в настоящия вид особена намеса има и финансовата подкрепа от Съюзния съвет.
Не може да се забрави искреното пожелание в приветствието на кмета към Църквата – "Нека вашите молитви да достигнат до небето!”
Вечерта тържеството завърши с концерт на софийския хор.
пастор Ганко Мавродиев
Председател на Западна област към
Съюза на църквите на адвентистите от Седмия ден в България
 22.10.08 22:36 ; категория НовиниПред красива сграда, близо до една от главните улици на гр. Гоце Делчев, тази събота заварихме неприсъщо за малкия град оживление. На улицата беше пълно с хора – едни не можеха да приберат усмивката си, други се прегръщаха след дълга раздяла, трети се суетяха нещо… Поводът? Да, поводът беше един празник.
През 70-те години на миналия век, една жена среща Исус. И оттогава копнее – за близки, с които да споделя, за хора, с които да Го следва. И тази събота – 18 октомври 2008 г. нейното сърце ликуваше. Бе открит официално новия молитвен дом в гр. Гоце Делчев, построен по Божията промисъл и милост и със сърдечната помощ на всички църковни членове – с труд и молитва.
Гостите бяха от цяла България – пастори със семействата си, хора, които по някакъв начин са свързани с града, младежкия хор на църква Солунска, гр. София. Празникът бе уважен и с присъствието на много гости от града, между които и кмета – г-н Москов и ръководителката на баптистката църква – сестра Димка Йосифова. От приветствията и на двамата топлеше такава искреност, че тайничко си пожелах всички да приличаме повече на тях.
Нека Бог благослови църквата в гр. Гоце Делчев – винаги да е така препълнена с посетители, но най-вече с топлината и първата любов на децата Му, които са я изградили.
Роси Недялкова
 21.10.08 22:31 ; категория НовиниДнес първата църква със собствен молитвен дом в Югозапада вече е факт. Тя се намира на ул. „Охрид” 21. Лично кмета на гр. Гоце Делчев – г-н Москов – бе представител на обществеността в града. Представител на другите изповедания бе ръководителят на Евангелска Баптистка църква – г-жа Димка Йосифова.
С молитвата на цар Соломон, записана в 3 Царе 8 гл., започна тържеството по посвещаване на молитвения дом в Гоце Делчев. Старейшината Иван Вълков запозна присъстващите с историята на Адвентна църква – Гоце Делчев. Първоначално сестра Елена Спириева не е била разбирана от своите съграждани. Но среща своя другар в живота – д-р Божиков, който я подкрепя и така постепенно по Божиите истини се запалват и нейните близки – майка, сестри, деца. Започват да идват и проповедници от вътрешността. Резултатът е 5 кръстени адвентисти. Пастор Цанко Митев изнася курс в местното читалище. Така до 1995 г. се кръщават нови 25 човека. През 2000 г. започва делото по строежа, а на 26.02.2008 г. се взима Акт 16 за новопостроената църква.
Пастор Антонов отбеляза, че историята на новата християнска адвентна църква започва от днес и всички членове ще я напишат. Празникът не можеше да мине без Елена Божикова. Тя бе много развълнувана и призова хората да вярват в чудеса.
Кметът на гр. Гоце Делчев – г-н Москов – отбеляза, че 18.10.2008 г. е особен ден за града. На тази дата се навършват 96 г. от деня, в който Гоце Делчев е извоювал своята свобода. Денят ще се помни вече и с откриването на Адвентна църква – Гоце Делчев.
Със спомени за гостуванията си в града започна своята проповед-приветствие пастор Цанко Митев. Разсъжденията му бяха върху „лъчезарното послание” на апостол Павел към църквата във Филипи. Много прилики между двете църкви отбеляза пасторът. Три призива отправи той към вярващите – призив за смирение (Филипяни 2:5-7), призив за познание на Христос, особено в трудни моменти (Филипяни 3:10) и призив за Христовия мир (Филипяни 4:6, 7).
В молитвата на освещението се включиха всички присъстващи пастори – Цанко Митев, Ганко Мавродиев, Ивайло Томанов, Венцислав Панайотов, Веселин Антонов, Пламен Петров и Александър Кацаров. Отправи се молба от пастор Мавродиев към Бога църква Гоце Делчев да е фар, който да показва пътя за спасението на лутащите се хора в живота.
Александър Кацаров, като действащ в момента проповедник, и старейшината Иван Вълков получиха символичния ключ за църквата си от секретаря на Съюза Цанко Митев.
Беше благодарено по специален начин на тримата, посветили труда си по построяването на сградата – Иван Вълков, Васил Мишев и човека, който след няколко седмици ще бъде в басейна на храма – Драган Копривленски. Беше благодарено и на Елена Божикова, Веселин Антонов и Александър Кацаров. Не бяха пропуснати и всички, които са се включили с дарения – Адвентна църква – Добрич, Адвентна църква – Благоевград, Колонш – Франция, Австрия, Австралия, САЩ и др.
Цялата тържествена част бе украсена с песните на хора на църква Солунска А, които придадоха още по-празнично настроение и радост.
За съжаление всяко начало си има и край... Но в нашия случай краят бе сладък... Любезните домакини се погрижиха за вкусен обяд, който всеки присъстващ сподели в общуване и компания на любими хора и приятели.
Приятна изненада бе и вечерната служба от слово и музика. Тя включваше много песни и споделени мисли на тема „Силата на любовта”. По този начин пастор Ганко Мавродиев и останалите участници стоплиха душите на присъстващите.
Ние се разделихме с Гоце Делчев, но жителите на града посрещнаха пастор Митко Димитров. В продължение на една седмица той ще е с тях и ще проведе евангелизацията в града.
Диана Гошева~~