Архив по месеци: ЯНУАРИ 2007 20.01.07 18:01 ; категория НовиниНова църква в София
На 20.01.2007 г. в София се откри най-новата адвентна църква. Църква „Благодат” се помещава в салона на Политехническия музей на ул. „Опълченска” 66 и е седмата църква в града. На откриването на тържественото богослужение присъстваха около 200 души. Пасторът на новата църква Иван Мирчев Николов и п-р Венцислав Панайотов очертаха визията на новата църква. Тя включва:
Поклонение. Желаем тя да е покланяща се църква. Поклонението е и лицето и сърцето на църквата. Желаем Бог да бъде високо издигнат и прославен по време на нашите служби, а не да се отдава слава на човеци. Поклонението обаче не е само тук в събота, а включва и личното поклонение, обхваща и живота на църквата през седмицата.
Общуването е важна част от живота на църквата. Църквата ще има възможност да провежда събрания, дискусии, общи обеди. На един определен етап искаме да оформим и домашни групи.
Евангелизирането трябва да бъде начин на живот на новата църква. Събота вечер на християнския форум ще може да каните приятелите си на интересни теми, които са актуални и за вярващи и за невярващи. Скоро предстои и първата ни дейност, насочена преди всичко навън – здравно изложение и семинар за преодоляване на стреса.
Служене. Желаем в тази църква да се развие силно духът на служене. Мечтата ни е да няма пасивни членове на църквата, а всеки да намери своето място в живота на църквата и да допринася, макар и с малко за изграждането й.
Духовност. Желаем също така Библейското поучение, библейската проповед, вярата и молитвата да са в основата на църквата. Т.е. една възобновена духовност.
П-р Николов изнесе темата „Църквата – кукла на конци или живо тяло”. Проповедта разгледа църквата като едно тяло, така както апостол Павел я представя в 1 Коринтяни 12 глава, въпреки различията тя е едно в Христос. Църквата се характеризира с многообразие, взаимозависимост, равнопоставеност, грижа и споделяне.
Църквата ще има своите богослужения всяка събота от 10:00 (библейско изучаване по групи и богослужение) и християнски форум от 18:00, на който ще бъдат дискутирани актуални за съвремието въпроси и проблеми.
Всеки, който желае да членува в новата църква може да се обърне към п-р Николов или п-р Панайотов. До края на месец февруари трябва да бъде определен членския състав и да се премине към избиране на служители.
пастор Венцислав Панайотов
 08.01.07 17:08 ; категория НовиниПроповедник и съпругата му успешно станаха медиатори
Библейското разбиране за конфликтите е, че те трябва да се разрешават извън съда. „Спогаждай се с противника си по-скоро, догдето си на пътя с него към съдилището, да не би противникът ти да те предаде на съдията, а съдията те предаде на служителя, и да бъдеш хвърлен в тъмница” (Матей 5:25).
"Оказва се, че християните не трябва да стигат до съд, но всъщност не знаят как да разрешават споровете си” – казва Мария Кузева, съпруга на проповедника в адвентната църква в Дупница Петър Кузев. Двамата взеха участие в конференция на Центъра по медиация в Дупница, на която бяха представени дейностите на центъра и партньорите му. Адвентното семейство получи сертификати за завършено обучение по медиация и беше вписано в Единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието след успешно издържан изпит и специализирано обучение.
Медиацията е посредническа дейност, уредена чрез закон, при спорове и конфликти, която има своите правила. В много от случаите за спорещите страни е по-добре да се обърнат към медиатор. С негова помощ могат да стигнат до решение, което е взаимно удовлетворяващо, за разлика от съдебната присъда. А и е доста по-евтино, защото на някои места медиаторите - по професия психолози, адвокати, учители и др. – засега работят доброволно.
Най-успешният случай на Центъра по медиация в Дупница е решаването на спора между "Електроснабдяване” и един от ромските квартали. Стига се до подписване на споразумение за разсрочено плащане с индивидуален погасителен план.
"Конфликтите и в църквата, и в света ще се увеличават, така че знанията и уменията, които придобихме, са много полезни” – споделят семейство Кузеви.
Много е вероятно те да са единствените медиатори в България, членове на религиозна общност.
ХМ~~