Новини


 29.11.12 11:57 ; категория НовиниМЕСЕЦ НА ПОСВЕЩЕНИЕТО: „ДА СЕ ВЪРНЕМ ПРИ БОГА"
Църква „СВОБОДА”, гр. Кюстендил, НОЕМВРИ 2012
 
     Църква „Свобода", гр. Кюстендил, преживя четири поредни Господни вечери от 18:00 ч. в събота вечер. Всяко богослужение съдържаше много песни, 5 минути слово за посвещение от пастор Митко ДИМИТРОВ, 5 минути молитви от църквата, след което пастор гост изнасяше проповедта, както следва: Емил ГАДЖАЛОВ (3 ноември 2012), Цанко МИТЕВ (10 ноември 2012),  Милен ГЕОРГИЕВ (17 ноември 2012) и Венцислав ПАНАЙОТОВ (24 ноември 2012).
Всяка вечер беше незабравима. Църквата приличаше на море, развълнувано от събитията, които се случваха и носеха усещане за дълг, за лично духовно посвещение и за служба на хората, които все още са далече от Христос.
     Екранизация на кървавите страдания на Исус Христос до и на Голгота разплака домакини и гости. Всички осъзнахме какво Спасителят е направил за нас и последната Господна вечеря ни предложи случай да се сближим още с Него. Пастор Венцислав ПАНАЙОТОВ седеше на един ръб в сградата на църквата и видя само няколко секунди от филма, защото другаде нямаше място за него, а после мина през гъстите редици, за да послужи на онези, които очакваха Бог да ги благослови чрез него.
     Хората си тръгнаха със спомени за нещо, което никога не е било досега и с надеждата, че някога ще се повтори. Не обещах нищо, но защо не? Ако Бог отново планира тази радост за нас, нека тя да дойде час по-скоро! Засега с вяра казвам: дотогава.
Пастор Митко ДИМИТРОВ
 22.11.12 20:22 ; категория Новини

Среща на ветераните

    В малкия град Стамболийски живеят и работят на Божията нива двама пастори: п-р Иван Пенев и п-р Русин Русинов. Те със своите съпруги се грижат за район от няколко църкви и групи, които постепенно се увеличават. Когато ние с моя съпруг работехме там, обслужвахме църквите: Стамболийски, Пещера и Ново село; обособиха се самостоятелно и църквите в Цалапица и Куртово конаре, създадоха се групи в Йоаким Груево и Говедаре. Сега има и други църкви и групи: Три водици, Драгор, Трилистник... Божието дело расте, разширява се – както е представено на пророк Езекиил: водата до глезени, до колене, до кръста и река непроходима. 
     За да се разшири делото така, през годините са се трудили много Божии служители. А за да се помни историята за развитието на една църква е необходимо тя да се предава от поколение на поколение. Може би и по тази причина църква Стамболийски организира на 6 октомври една мила среща – „Среща на ветераните”. И не само на тях, а за всички вярващи от района. Подготовката за тази среща и провеждането й, вярвам че ще послужат за съживяването и освежаването на всички, които преживяха това събитие. От петък вечер до събота вечер имахме възможност да възкресим спомените си от миналото и копнежа си за бъдещата среща, когато нашият Спасител ще ни събере и ще ни вземе при Себе Си. Тази беше Неговата молитва за нас към Отец: „Отче, желая дето съм Аз, да бъдат и тези, които Си Ми дал...”
     Срещата на ветераните събра пастори, служили в този район и много вярващи от църквите наоколо. Имаше също гости от Пловдив, Пазарджик, Варвара, София... Проповед в събота преди обед за това, как всеки от нас като християнин трябва да е познат като добър човек, изнесе п-р Едмил Маринов.
     След един приятен обяд на около сто души в двора на църквата, празненството продължи със спомените на ветераните – на пасторите, служили в тази църква през годините и на възрастните братя и сестри, които си спомниха различни случки и събития от миналото. Чрез снимки, представени на екрана видяхме и си спомнихме и за първите ветерани, които вече не са между нас, но с които ще се срещнем и ще се запознаем на онази славна предстояща среща в небето.
     Макар и за малко на това тържество беше и председателят на Южна област п-р Иван Попов, който в приветственото си слово обърна вниманието ни на това, как в развитието на църквата всеки е вложил своя дял – един посадил, друг напоил, но Господ е Този, Който прави да расте /1 Кор. 3:6-9/ и Той благославя труда на служителите Си.
    От служилите в църква Стамболийски присъстваха сем. Маринови, Контарови, Верчеви и тези, които служат в момента, но още много други са работили и допринесли за развитието й.
     Спомени, песни, молитви... една прекрасна събота – в духовен и физически смисъл, защото Бог ни подари чудесен топъл октомврийски ден, така подходящ за такава среща на всички гости! Но си мислим днес и за онази славна среща, когато нашият Спасител в слава тук ще се яви; и затова се молим най-сърдечно и горещо: О, Господи, ела, при Себе Си ни събери!”

Маринка и Михаил Контарови
 30.10.12 21:42 ; категория Новини
МЕСЕЦ НА БИБЛИЯТА – октомври 2012
Църква „СВОБОДА”, гр. Кюстендил

Мото:
ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ БИБЛИЯТА

     Църква „Свобода", гр. Кюстендил, беше радостен домакин на библейската конференция „ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ БИБЛИЯТА". Говорителите и темите бяха, както следва:
     1. „Библията и аз” (пастор Митко ДИМИТРОВ) (5. Х. от 19 ч.)
     2. „Библията: най-гонената книга”  (пастор Митко ДИМИТРОВ – 6. Х. 2012 от 11:30 ч.)
     3. „Библията и младежите”(пастор Борислав Митов – 6. Х. от 17 ч.)
     4. „Библията и пророчествата” (пастор Емил ГАДЖАЛОВ) (6. Х от 19 ч.)
     5. „Библията в адвентната история” (пастор Бисер ИВАНОВ) (12. Х. от 19 ч.)
     6. „Библията и Духът на пророчеството” (пастор Емил ГРОЗДЕВ – 13. Х. от 11:30 ч.)
     7. „Библията и светилището” (пастор Русин РУСИНОВ – 13. Х. от 17 ч.)
     8. „Библията и археологията” (пастор Цанко МИТЕВ – 13. Х. от 19 ч. )
     9.  „Библията: най-обичаната книга” (пастор Митко ДИМИТРОВ – 19. Х. от 19 ч.)
     10. „Христос и Свещеното Писание” (пастор Стефан ТРАЯНОВ – 20. Х. от 11:30 ч.)
     11. „Библията и мисионирането” (пастор Трифон ТРИФОНОВ – 20. Х. от 17 ч.)
     12. „Библията: светост или непогрешимост” (пастор Милен ГЕОРГИЕВ – 20. Х. от 19 ч.)
     13. „Библията: библейският Бог” (пастор Митко ДИМИТРОВ – 26. Х. от 19 ч.)
     14. „Библията и страданието” (пастор Веселин АНТОНОВ) (27. Х. от 11:30 ч.)
     15. „Библията за себе си” (пастор Румен РАДЕВ – 27. Х. от 17 ч.)
     16. „Раждането на Библията” (пастор Венцислав ПАНАЙОТОВ – 27. Х. от 19 ч.)
     Интересът към това събитие беше огромен и от страна на домакините, и от страна на гостите, и от страна на говорителите, които пътуваха от далечни разстояния, за да дойдат при нас. Конференцията беше толкова успешна, темите толкова актуални и вълнуващи, че църквата преливаше от посетители и нямаше място дори за онези, които идваха навреме. Във върховете моменти в Божия дом и вън от него имаше над 400 души. Въпреки че повечето проповеди траеха повече от един час, посетителите остава до края и си тръгваха видимо доволни.
     Хорът на църква „Свобода", гр. Кюстендил, се потруди и изпя много песни, но беше подкрепен и от младежи от църква „Б", гр. Кюстендил, както и от хористите от с. Буковлък и от гр. Радомир.
Финалът на конференцията продължи около 100 минути и никой не мръдна от мястото си. Изпълнения на цигулки от „Звездите", солови, хорови песни и проповедта на пастор Венцислав Панайотов направиха преживяването наистина незабравимо.
    Пастор Цанко Митев, Секретар на Западното съединение, заяви: „Доколкото аз знам, такава конференция, ориентирана изцяло върху Библията, никога не е правена в България." А Председателят на църквата Венцислав Панайотов каза: „Поздравявам ви за организирането на тази толкова хубава и важна конференция."
   Църква „Свобода", гр. Кюстендил, вече се стяга за продължението на библейската конференция „ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ БИБЛИЯТА", която ще се проведе на същото място през месец октомври 2013 година.
Пастор Митко ДИМИТРОВ ~~